Snack med C Mores Björn Oldéen inför HA-finalen: ''Oerhört svårtippat''

Foto taget från: Expressen (Johanna Lundberg)
 Så här brukar vi se C Mores programledare Björn Oldéen tillsammans med experten Mike Helber i deras studiosändningar av HockeyAllsvenskan.

Om du bara kan berätta lite om vem du är samt hur länge du har vart inom CMore?
Jag heter Björn Oldeen, är 36 år och kliver om bara några dagar in i mitt 10:e raka SM-slutspel/kval som programledare/kommentator/reporter för tv-kanalen C More.

Nu har snart första grundserien av HockeyAllsvenskan gått i CMore - vad har du för minnen från den här grundserien?
Oj många. Dels drivet, glädjen och öppenheten hos så väl spelare, klubbar och fans. Men Daladerbyt på Globen samt Malte Strömwalls galna säsongsinleding står nog ut i positiv bemärkelse även om listan kan göras lång.

Vilket lag är det som vart årets överraskning i HA?
Utan tvekan Tingsryd. Visst finns det utmanare som AIK, Pantern och Oskarshamn. Men att en nykomling med en ekonomisk ryggsäck med röda siffror att bära, ny oprövad tränare, samt komma från en så pass liten kommun skulle orka en hel säsong på det här imponerande sättet, var det nog ingen utanför Nelson Garden Arena som trodde på.

Vilket lag är det som vart årets flopp i HA?
Västerås, tätt följda av Björklöven. Men spännande slutomgångar nu kan ju ändra på det..

Vad tycker du om den resa Tingsryd haft den här säsongen (så här långt)?
Otroligt imponerande. Många gånger har vi sett nykomlingar och tippade bottenlag sprattla till i början för att sedan falla rejält under säsongen. Att Tingsryd klarat att hålla nivån under hela säsongen, och det dessutom med ett spel där man låter motståndarna ha väldigt mycket puck står verkligen ut. Gruppen har känts homogen sedan första nedsläpp och det är nog det som är lagets största tillgång.

Och nu är det också helt klart att det blir Tingsryd och AIK som möts i en Hockeyallsvensk final i bäst av fem matcher - vad tror du om den finalen?
Oerhört svårtippat. Som jag ser det kommer AIK vara det spelförande laget, men det i sin tur kan göra att dom öppnar sig för spelvändningar. Något som ju är Tingsryd signum. TAIFs trygghet i sin bergfasta defensiv kommer vara mycket värd och tvinga AIK att visa riktigt dålamod och noggrannhet dom med. Annars kommer Tingsryd utnyttja det blixtsnabbt.

Någon spelare i Tingsryd som du har imponerats över den här säsongen i HA?
Många, men allra mest måste jag säga att Eric Castonguay imponerat. Drivet, blicken och tekniken är riktigt bra och när man sen får höra berättelser om hans fina karaktär som lagspelare blir man ju bara än mer glad för hans framgångar.

Vilken har vart den mest sevärda matchen den här säsongen i HA?
Nu har jag ju inte på långa vägar sett alla, men en som står ut är Andreas Appelgrens debut, som skedde mot hans forna lag Leksand. VIK tokimponerade i 1a perioden och hela hallen kokade. Men Leksand jobbade sig tillbaka och avgjorde med 5 sekunder kvar. En match som på något sätt cementerade VIK´s tunga fall.

Till sist, som det ser ut just nu så är det Modo och Karlskrona som ligger sist i SHL, tror du att AIK eller Tingsryd har någon chans mot dessa lag i bäst av sju matcher?
Chans har dom absolut, däremot tror jag oddsen är på SHL-lagens sida den här säsongen. Både AIK och TAIF tvingades kvala sig till sin plats i HockeyAllsvenskan och det har gått fort från kvalet till toppen. Kanske lite för fort för att kunna utmana på allvar. Tror båda lagen behöver bredda sig lite och bygga upp en ännu tyngre spets framåt för att kunna knäppa ett SHL-lag på näsan. Men kval är kval och där kan allt hända!

Jag vill tacka Björn att han tog sig tid för att svara på dessa frågor.
Nu blickar vi fram mot kvällens match mot Oskarshamn, men som sagt går inte att undgå att blicka framåt mot Hockeyallsvenska finalen.
HockeyAllsvenskan, Tingsryds AIF | |