It's all about TAIF

It's All About TAIF

Bloggen med en blandning av nyheter om TAIF och personliga reflektioner. Jag heter Kim Henningsson och skriver om laget samt föreningen som ligger mig varmast om hjärtat, nämligen Tingsryds AIF. Den här TAIF-bloggen startades 25 oktober 2007, då hette den Kim's sporthörna. Men nu för några år sen så bytte jag namn till It's All About TAIF, för det handlade mest om TAIF. Det skrivs inte bara om Tingsryds resa i HockeyAllsvenskan utan även om J18 och J20 som får strålkastarljustet på sig i den här bloggen. Vill ni nå mig - maila till: itsallabouttaif@hotmail.com

HockeyAllsvenskan 17/18 - så här långt

 
Det är 31 december 2017 och ska summera HockeyAllsvenskan säsongen 17/18 så här långt. 
 
Säsongens...
 
...bästa lag: Timrå. Man är serieledare och på samma poäng som serietvåan Leksand. Ska man jämföra dessa två så har Timrå haft en jämn säsong och vart det bästa laget under säsongen helt klart. Det mesta stavas Jonathan Dahlén och hans intåg i det rödvita laget - frågan är om nu Dahlén lämnar för SHL i början på nästa år. Kommer man vara serieledare efter 52 omgångar? Mitt svar kommer bli nej. 
 
 
...flopp: BIK Karlskoga. Har vart minst sagt en turbulent säsong för ett lag som förväntades vara i topp. Trots en invärvad transatlantisk målvakt där Karlskoga brukar lyckas - blev inte så denna gång. Shane Owen fick säga tack och hej i mitten av november - detsamma gällde Jeff Hayes som inte levt upp till förväntningarna. Även tränarduon Thermell/Näslund fick gå i slutet på november månad - kommer Karlskoga undvika kval? - Jag tror nog att man gör det.   
 
 
...överraskning: Almtuna. Jag förväntade mig inte att Marcus Ragnarssons gäng skulle vara med uppe i toppen. Visserligen hade jag dom med i en topp 8-fight - men inte att Uppsala-laget skulle vara topp 3 efter mer än halva säsongen gången. Den stora frågan är om man kommer hänga kvar där uppe - inte omöjligt, dock ser jag Almtuna inte som ett lag i en HockeyAllsvensk final. 
 
 
...raket: Leksand. Det är svårt att undgå Leksand - men man måste verkligen säga att man gått som en raket trots allt. Efter nio poäng på åtta matcher - på en tolfteplats så var tålamodet slut med nye tränaren Markus Åkerblom som fick kicken. F.d FBK-tränaren Leif Carlsson kom in med energi och fick fart på laget som förväntas vara i toppen och man ligger på en andraplats med 57 inspelade poäng efter 31 matcher. Blir man ett av två lag som spela HA-final i vår? Inte helt omöjligt att man är det. 
 
 
...verkligheten kom ikapp-lag: Oskarshamn. Ja, för med tanke på alla lån av spelare till höger och vänster så höjdes Oskarshamn till skyarna av sina egna fans när man låg i toppen av serien. Men verkligheten har kommit ikapp Smålandslaget på östkusten - en del lån har försvunnit och man har inte fyllt upp på lånpositionerna riktigt. Man avslutar 2017 med att förlora sex raka och ha en målskillnad på 9-32 - men ligger på en sjätteplats. Kommer IKO kunna stoppa blödningen och hänga sig kvar topp 8? - Nej, det kommer man inte.  
 
 
...soppa som håller sig i topp-lag: Pantern. Sportchefen kickad, tränare kickad och ekonomiska bekymmer. Ja, det har inte vart lätt för Malmö-laget vid sidan om isen - men lik förbaskat så är man och nosar på en topp 2-placering. Man lånar ut spelar och lånar in spelare kors och tvärs - snart måste den här förbannelse-saga tar slut, för med tanke på det ekonomiska och in och utlåning av spelare kommer det inte hålla i längden. Pantern kommer såklart att nå en topp 8-placering - mot alla odds. 
 
 
...gå sin egen väg-lagen: AIK, Modo, Leksand, Timrå, Björklöven och Södertälje. Alla vet dom enorma krav och pengaskillnader som är mellan SHL och HockeyAllsvenskan - det har man inte kunnat blunda för. Framförallt tv-pengarna där SHL-lagen får ungefär 45 miljoner var samtidigt som HA-lagen får ca 2 miljoner var. Då det börjar närma sig så bröt sig lagen AIK, Modo, Leksand, Timrå, Björklöven och Södertälje ut som skrev ihop ett brev till Svenska ishockeyförbundet om dom ekonomiska kraven bl.a utan att fråga övriga lag i ligan. Man gick sin egen väg utan att fråga sina konkurrenter om dom ville vara med och skriva på detta brev.
 
 
...nyförvärv: Alex Friesen, Leksand. Det går inte att blunda för denna liraren som har levererat för laget i Dalarna. Transatlanten har mäktat med 29 poäng (9+20) på 31 matcher - bland dom andra nyförvärven så skuggar Dahlén (Timrå) med 28 inspelade poäng samt Castonguay (AIK) med 26 inspelade poäng den 26-årige kanadensaren. 
 
 
...målvaktspar: Rubin/Ljunggren, Tingsryd. Ja, vad ska man säga - tittar man på dom jämnaste målvaktsparen så är Rubin/Ljunggren det mest stabila. Även om säsongen för Tingsryd som lag gått väldigt upp och ner så har detta par gett sina lagkamrater chansen att få med sig poäng i matcherna. Rubin ligger på en räddningsprocent på 92,28 (25 matcher) och Ljunggren på 91,86 (8 matcher). Fortsätter man hålla tätt bakåt så kan det bli en rolig vår för det Småländska grönvita laget. 
 
 
...bästa klack: Björklöven. Detta baserar jag på hemmaplan - Björklövens klack är grymma och håller alltid igång och stöttar sitt lag om man jämför med andra klassiska lags klackar som kan vara tysta stundtals.
 
 
Det var väl det hela jag hade att bjuda på när säsongen har gått mer än halvvägs och vi hörs nästa år. 
 
Önskar alla hockeyälskare ett Gott nytt år
Så hoppas vi på ett ännu bättre och rättvisare hockeyår
 
FÖR SVENSK HOCKEYS BÄSTA! 

JUNIOREXTRA: Så här inleder J18 fortsättningsserien

 
Nu är det helt spikat på hur spelschemat för fortsättningsserien av J18 Elit Södra kommer se ut. 
 
Tingsryd hamnade där med lagen Malmö, Karlskrona, Oskarshamn, Borås, Växjö, Skövde och man kommer att mötas två gånger - en hemma och en borta. 
 
Det laget som placera sig på första plats går vidare till sextondelsfinal. Dom två sista lagen i serien får spela negativt kval för att hålla sig kvar i J18 Elit Södra. 
 
Serien drar igång den 4:e januari och så här se de inledande tre matcherna ut för Tingsryd:
 
Torsdag 4/1 - Oskarshamn (h), nedsläpp 19.00
Torsdag 11/1 - Malmö (b), 19.00
Söndag 14/1 - Borås (h), 14.00
 
För att se hela spelschemat för J18 Elit Södras fortsättningserie - klicka in er här!

STATISTIK: Så här har det gått för TAIF halvvägs av HockeyAllsvenskan

 
Kommer bli lite nördig statistik enbart gällande TAIFs säsong så här långt. Tjugosex matcher av femtiotvå är därmed spelade och TAIF har nått 36 poäng.
 
För att nå en topp 8-placering krävs 77 poäng eller mer sett till de senaste två säsongerna. 
 
* Tillsammans med Kronobergsrivalen Troja/Ljungby är man dom två lag som gjort minst mål - Tingsryd har målat 59 gånger medans Troja har pangat in 54 mål. 
 
När det gäller insläppta mål så är det sex lag som släppt in mindre mål än TAIF (67 st). Timrå är det lag som endast släppt in 46 mål efter halva serien. 
 
* Matchdagarna för Tingsryds del har för det mesta vart onsdagar och fredagar - i övrigt har det vart två tisdagar, en lördag och en söndag.
 
Jag vet inte om det är anmärkningsvärt men TAIF vill verkligen ge fansen en bra start på helgen för det är just fredagarna där man tagit flest antal poäng (17 p). Men det är även där man både gjort mycket och släppt in mycket mål - 31 till antalet
 
En väldigt intressant detalj är att alla segrarna på fredagarna - fem till antalet är att alla tagits på hemmaplan i Nelson Garden Arena. Det bådar gott till kvällens hemmamatch mot Almtuna
 
Och då kan ni förstås räkna ut att onsdagarna inte gett lika mycket utdelning i poäng, men det är ändå en hårfin skillnad vad gäller poängen - tolv inkasserade har man samlat in under den s.k lill-lördagen.
 
När det gäller hemma/bortaspel i antalet segrar på onsdagar så har man tagit 4 av 5 vinster på bortaplan. Enda hemmasegern kom mot Karlskoga den 22 november med 3-0. Målmässigt har man mäktat med 18 stycken och släppt in 26. 
 
* Lagen som man har haft ''lättast'' mot (finns inga lätta lag i serien) är Vita Hästen och Leksand där man tagit 5 av 6 poäng mot båda. I övrigt har man mot många andra lag vunnit en och förlorat en.
 
Lagen som man har haft svårast mot är serieledaren Timrå där man förlorat båda (tagit 1 av 6 p), serietvåan Oskarshamn där man kammat noll och det gäller även mot sjundeplacerade AIK. 
 
* Tittar man på hur många mål TAIF har gjort i en match så är det 6 mål och det har man gjort två gånger på hemmaplan (mot Leksand & Björklöven) på en FREDAG
 
Den lite dystrare statistiken på hur många mål man släppt in under en match så är det också sex mål och detta skedde på bortaplan mot Björklöven. Dock har man hållt nollan två gånger under säsongen så här långt.
 
* Under säsongen har man tagit ledningen 14 gånger under de 26 matcherna och har vunnit nio gånger. Man har legat under 12 gånger MEN aldrig vänt till seger under ordinarie tid. 
 
Andra perioderna är där det grönvita laget vart som starkast - man har vunnit andra perioden hela 13 gånger (2:a i den statistiken) - medans man i tredje perioden bara vunnit 6 gånger (sist i serien).
 
* Utvisningar har det vart en hel del och många onödiga sådana för Tingsryd som har dragit på sig flest två-minutare i hela serien - dock har man tillsammans med Timrå & AIK ännu inte dragit på sig varken en 10 samt 5+20 minuters-utvisningar.
 
Powerplay-spelet har vart en gåta men har under tiden blivit bättre och bättre - dock ligger man fortfarande på näst sist i den ligan med sina 10,87 % - när det gäller numerära underlägen ligger man på en sjätteplats med 82,29 %. 
 
Det var väl det hela - ni får skicka iväg ett mail (itsallabouttaif@hotmail.com) om det är något mer ni vill ha reda på - statistikmässigt gällande Tingsryds AIF säsong 17/18. 
 
---------
 
TILL SLUT...
Vill jag uppmana alla att ta sig till hallen, laget behöver stödet, man har en bra form och tabellen är så otroligt tajt att hemmastödet är så VIKTIGT - det är våran borg - bortalagens mardröm. 
 
Passa även på att köpa en julklapp till dig själv eller till någon TAIF-supporter i shopen ikväll eller anmäl dig till ENKRONAN som är den 27 december hemma mot Timrå. 
Visa fler inlägg